Valborg

Skantzen Kanal  Kafé och en " bit " mat

"Det handlar inte om näringsämnen och kalorier, det handlar om att dela och njuta"


direkt 021-246 79 eller 070 -783 91 18

Skantzen ett kulturarv med 200 åriga anor, den vackra idyllen i Hallstahammar Västmanland

Fira Valborg utan brasa

VÅR - Valborgsfirande tisdagen den 30 april

  • Kolbäcks musikkår spelar kl: 19.oo
  • Skantzen Kanal Kafé öppnar kl: 11.oo
  • Vårtal av Marjatta Ericsson kl: 19.3o
  • ABF-kören med Stina Elgh, kl: 19.45
  • Mathias Cronert från P4 Extra uppträder, kl: 20.15På många platser i Finland och Sverige firas helgen genom att bränna bål 


Valborgselden, valborgsmässobålet eller, kanske i folkmun populäraste, majbrasa, ska inte förväxlas med en vårdkase (signal eld) som är en eld som varnar för krig eller örlog.


I förkristen tid firade man i Norden en äldre högtid som var kopplad till de döda. Gränsen mellan de levande och de döda ansågs vara svagast under just denna natt.

De flesta svenskar firar Valborgsmässoafton men förbinder inte firandet med heliga Valborg.


Valborgsfesten står oftare som symbol för våren och ljuset, därigenom går firandet längre tillbaka i tiden än kristendomen som, när den vann utbredning i Norden, knöt an till de gamla festerna. Eldar tändes ursprungligen inte för att skrämma bort häxor utan för att bränna det gamla och ge plats för det nya.


Att ge plats för det nya stämde också väl in i den kristna tolkningen av livet där påskens tema från död till liv också symboliskt fick gestaltas i valborgselden. Seden att fira olika våreldar har därigenom botten i både kristen och tidigare tradition.


När Sverige kristnades på 1000-talet byggdes vissa av de kristna kyrkorna på den gamla religionens högtidsplatser och knöt också rumsligt an till de rådande högtiderna. Till exempel byggdes gamla Uppsala kyrka direkt i anslutning till det tempel som fanns där långt in på 1000-talet.

I Sverige sammanfaller firandet med kung Carl XVI Gustafs födelsedag.

Karl-Erik Sjögrens Väg 6, Skantzen

734 40 Hallstahammar

Tel : 021-24679 eller +46 (0)70-783 91 18

E-mail: skantzen@skantzenkanalkafe.se

Facebook Skantzen Kanal Kafé